Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Nedir?
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 1974'te kurulmuş uluslararası bir hükümetler arası kuruluştur. Görevi, uluslararası petrol arzının istikrarını korumaktır, ancak misyonu son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvikini vurgulamak için genişlemiştir.
IEA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) daha geniş çerçevesi içinde faaliyet göstermektedir. 1973 petrol krizinin ardından 1974'te kurulan IEA'nın asıl misyonu, uluslararası petrol arzında herhangi bir büyük ölçekli kesintiyi önlemeye yardımcı olmak ve daha genel olarak enerji güvenliği meseleleriyle ilgili uluslararası araştırma ve işbirliği için hizmet etmekti.
IEA'nın amiral gemisi programlarından biri, üyelerinin petrol arzında gelecekte öngörülemeyen herhangi bir kesintiye yanıt vermek için büyük petrol stoklarını durdurmayı kabul ettiği Uluslararası Enerji Programı olmuştur.
Bu anlaşmaya göre, IEA üye ülkeleri, bir önceki yılın net petrol ithalatlarına göre ölçülen en az 90 günlük petrol eşdeğerini depolamak zorundadır.
Arzda ani bir kesinti olması durumunda, IEA, petrol rezervlerinin bir kısmını serbest bırakarak arzı artırabilecek üye ülkeler arasında koordinasyona yardımcı olabilir.
IEA'nın arzın yeniden sağlanmasına yardımcı olmak için alabileceği diğer önlemler arasında, yakıt tayınlaması, halkla ilişkiler ve daha hafif yakıt kullanımını teşvik etmek için sosyal yardım, sürüş kısıtlamaları ve ek yakıt üretim tesislerini çevrimiçi hale getirme çabalarının koordinasyonu gibi müdahaleler hakkında tavsiyelerde bulunmak yer alıyor.
IEA, yalnızca dünya çapında istikrarlı bir petrol arzı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda "hükümetlere verimlilik politikalarının geliştirilmesi, uygulanması ve etkisinin ölçülmesi konusunda tavsiyelerde bulunmayı" da hedefliyor.
Yakın iklim değişikliği tehdidi göz önüne alındığında, IEA, Küresel Yakıt Ekonomisi Girişimi gibi çeşitli girişimler yoluyla iklim değişikliğini ve çevre üzerindeki diğer olumsuz etkileri azaltmanın yollarına odaklanmaktadır.
IEA ayrıca G-20, Karbon Tutma Liderliği Forumu (CSLF) ve Enerji Verimliliği İşbirliği için Uluslararası Ortaklık (IPEEC) gibi diğer birçok kuruluşla birlikte enerji konusunda önemli miktarda veri ve politika analizi sağlar.
IEA'nın 30 üye ülkesi, 8 ortak ülkesi ve 3 katılım ülkesi bulunmaktadır.