İmalat Verileri, 'Yumuşak İniş' İçin Küresel Umutları Azaltıyor
Yapılan son anketlere göre, yüksek fiyatlar nedeniyle daha karanlık bir ekonomik gelecek kaygısı tüketicileri satın alma konusunda temkinli davranmaya zorlarken, Çin'in sıkı COVID-19 karantinaları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tedarik zinciri aksamalarına katkıda bulunduğundan küresel düzeyde imalat Haziran ayında azaldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nden Euro bölgesine kadar, küresel düzeyde üretim, pandeminin ilk dalgasında görülen en düşük seviyelere kadar indi. Bu durum dünyanın önde gelen üreticilerinin azalan taleple karşı karşıya olduklarını söylemelerinin ve merkez bankalarının önümüzdeki günlerde gerçekleşecek faiz artırımları konusunda uyarmalarının ardından, küresel ekonomide resesyon riskine işaret eden en son belirti oldu.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yavaşlamaya yeni siparişlerin reddedilmesi ve istihdamdaki düşüşler eşlik etti. ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün ulusal fabrika faaliyeti endeksi, Mayıs ayındaki 56.1 oranından Haziran 2020'den bu yana en düşük oran olan 53.0'a düştü. İstihdam zayıf kalırken, yeni toplam sipariş miktarı iki yıldır ilk kez azaldı.
Haziran ayında, Euro bölgesinde de tablo aynı derecede iç karartıcıydı. S&P Global’in İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)’ne göre, ayında 2020'den bu yana en düşük seviyesi olan 52.1'e düştüğü kaydedildi. Mayıs ayında 54.6’ydı.
Capital Economics'te kıdemli bir ABD ekonomisti olan Andrew Hunter: "Üretim görünümünün yakında herhangi bir zamanda iyileşeceğinden şüpheliyiz. Çin'den gelen son PMI anketleri, kısıtlamalar kaldırıldığında imalat faaliyetinin hızla toparlandığını öne sürse de, bu ivmenin sürdürülmesi pek mümkün değil."dedi.
Bu hafta Portekiz'de merkez bankası başkanları toplantısında, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yüksek enflasyonu düşürmenin zarar verebileceğini, ancak hızlı fiyat artışının yerleşmesini önlemek için hızla yapılması gerektiğini açıkça belirttiler.